Descender #1, primul pas în lumea de metal și sânge a lui Lemire și Nguyen (Review)
Descender este un SF mai mult decât promițător, care dă naștere unui nou univers complex, unei lumi conflictuale, pline de emoție, despre umanitate și nu numai. Scriitorul Jeff Lemire și artistul grafic Dustin Nguyen pun bazele unei povești grație căreia titlul de la Image este cotat printre primele 10 benzi desenate ale anului 2015.
Atenție, articolul conține spoilers!
Primul număr din Descender a apărut în martie 2015, la doar câteva săptămâni după ce Sony a reușit să cumpere drepturile pentru a adapta noul titlu și într-un film (ianuarie 2015). După mai multe schimbări de proiect, s-a stabilit că producător va fi Josh Bratman – producător executiv pentru Priest (2011), o altă producție cinematografică ce a avut la bază o bandă desenată, anume seria începută în 2002 la TokyoPop – iar cei doi autori, Jeff Lemire și Dustin Nguyen, vor ocupa amândoi rolul de producători executivi.
Ulterior, în februarie 2016, s-a ales și scenaristul care va adapta povestea din benzile desenate pentru marile ecrane: Jesse Wigutow – unul dintre cei doi scenariști de la anunțatul sequel al producției SF Tron: Legacy, care a fost anulat, cel puțin pentru moment. Ar fi prea mult sa se anuleze încă un proiect unde el a fost desemnat responsabil cu scenariul?
Pe site-ul IMDB, Descender apare cu statusul “în faza de dezvoltare”. Printre puținele informații apărute figurează că filmul ar urma să fie inspirat doar de primul număr din serie, cel despre care e vorba aici.
Space opera comic
Catalogat drept “space opera comic” – aceeași familie ca Star Wars ori Saga, printre altele – Descender este ilustrat de artistul vietnamez Dustin Nguyen (Detective Comics, Batman: Streets of Gotham), care folosește acuarele și un stil ce înclină mai degrabă spre pictură, decât spre banda desenată – dar care se potrivește de minune universului pe care îl creează aici – pentru a desena orașe grandioase, altele părăsite, nave spațiale, rase și creaturi diverse, roboți de toate felurile sau peisaje sinestezice, care îți dau senzația că poți chiar mirosi fumul desenat. Utilizează culorile doar atât cât e necesar, uneori minimalist, se folosește și de lipsa lor pentru a da o imagine fidelă și bine conturată a firului trasat de Jeff Lemire (Sweet Tooth – Vertigo 2009-2013, Animal Man – DC 2011-2014, Green Arrow – DC 2013-2014), mult lăudatul scriitor canadian care este și un desenator consacrat (amintitul Sweet Tooth sau romanul grafic AD: After Death – Image Comics 2016, scris de Scott Snyder), putând să gândească povestea din ambele ipostaze, iar câștigul e de partea cititorului.
Misterul și suspansul sunt induse încă dinainte de a deschide comicul. Pe copertă, fontul cu care e scris titlul seriei duce cu gândul la binecunoscutul stil Alien – parcă și văd cum fragmente din litere apar pe rând și se pun laolaltă treptat pentru a se dezvălui abia la sfârșit cuvântul D E S C E N D E R.
Jeff Lemire a gândit un univers ce duce cu gândul la un Pinocchio unde Geppetto era Asimov și care s-a întâlnit cu Battlestar Galactica. Micuțul și misteriosul Tim-21 este personajul principal, un roboțel-companion cu înfățișare umană care se trezește după un somn de 10 ani, are trăirile unui copil, e plin de emoții, se confruntă încă din start cu situații dificile și care descoperă singur că nu este om și nu mai are familie, dar și ce orori au avut loc între timp.
Atmosfera e una post-apocaliptică. Pe scurt, cu un deceniu mai devreme față de momentul în care se desfășoară acțiunea, în galaxie a avut loc un genocid cauzat de cotropitorii robotizați. Populația umană a fost decimată în proporție de 80%, apoi a urmat contraatacul Consiliului Galactic (organismul ce guvernează grupul de planete care formează lumea din Descender), care de frica unei întoarceri a distrugerii aproape a eradicat inteligența artificială și încă mai lucrează la asta. Continuă vânătoarea ultimilor roboți, care au organizat și o rezistență în genul celei umane din Terminator.
Aflat în mijlocul acestui război, Tim-21 e în centrul întregii povești. Duo-ul Lemire-Nguyen îi dă o complexitate aparte încă din start. E printre ultimii dintre ai săi și, în inocența lui, are un aer de Cel Ales și poartă cunoștințe salvatoare în Codexul său (un fel de ADN al roboților din universul Descender). Întrebarea e: salvatoare pentru care tabără? Un grup format din oameni și roboți deopotrivă, unde liant e micul Tim, pornește în căutarea răspunsului.
Conflictul e promițător, povestea începe puternic și personajele sunt bine construite, iar Nguyen le dă o expresivitate admirabilă. Poate că nu e foarte dinamic în stilul său, dar contrastele puternice, reacțiile și expresiile faciale înlesnesc transmiterea emoției poveștii scrise de Lemire.
Precomanda acum, pe Office@ErouPeBanda.ro sau prin mesaj privat pe Facebook primul Volum Descender, cuprinzand primele 6 numere Descender, la doar 55 de lei.
No comments yet.