Femeile in benzi desenate – obiecte sexuale imbracate in fuste mini
Femei in benzi desenate…tare, nu? Uneori poate prea stupide? Poate fustite prea scurte? In timp ce aproape toti tipii sunt “fara pata” si super awesome, exemple de urmat…
Femeile au cumulat de-a lugul istoriei o reputatie nu tocmai buna. Barbatii se pot imbraca precum niste curve si sunt considerati super cool (vezi He-Man, Kull si altii) in timp ce femeile se imbraca similar dar in ochii multora sunt doar niste…femei sexy si atat – asta pentru a vorbi frumos. Huh, ce?!
Cat eram mic nu ma deranja – nu sesizam diferente, toti erau super tari, imaginile extraordinare. Recent insa, am inceput sa privesc si din alte perspective. Toate personajele de sex feminin, fie ca apar pe coperte sau in paginile din interior parca sunt pe cale sa se dezbrace si sa faca sex.
Incerc sa privesc din perspectiva unui parinte de fata sau/si de baiat, de exemplu. Nu este nimic inocent in imaginile acelea, in stereotipurile din benzi care, din pacate, persista chiar si in prezent. (C`mon, Supergirl, cum aterizezi cu fusta aia?! Serios!? Nu ai auzit de vant, de inertie, gravitatie si alte de-astea a la Marilyn Monroe?!) Aceste imagini ne imprima in gandire stereotipuri feminine intr-o maniera poate grobiana – a vedea femeia ca un obiect sexy, uneori prea vulnerabila, alteori pur si simplu indecenta. Femeile ca super eroine stau aproape tot timpul cu sanii aproape pe afara si cu fuste scurte.
Sunt adeptul egalitatii aproape in orice. Si lucrurile nu se rezuma la benzi desenate. Sa luam RPG-urile de exemplu, genul de joc preferat de mine. Daca barbatii poarte deseori “Heavy Armor”, protectie maxima si o barda cat copacul, femeile primesc o fundita sexy, un sutien si niste armura care sa acopere cat-de-cat partile intime. Cum privesc tinerii treburile acestea si ce efecte au asupra tinerilor/tinerelor? Nu stiu daca exista “studii serioase” pe tema asta, stiu doar ca s-au scris ceva carti prin perioada anilor ’60 care condamnau efectele sexismului din benzi in acei ani.
Ulterior, autorii au incercat sa pondereze putin descrierea absolut vulnerabila si sexuala a femeilor dar nici pana in ziua de astazi nu s-a reusit complet, mai ales in benzile celor doi giganti ai industriei – DC Comics si Marvel. Nu intamplator am ales ca pe acest site sa introducem o sectiune separata pentru benzile celor de la Image Comics – ei au ales sa incerce un stil mai modern de a descrie femeile in relatie cu barbatii si cu ele insele, mai putin sexual si vulnerabil, mai aproape de ceea ce incearca societatea sa implementeze – egalitate, lipsa de discriminare.
Nu că ar fi treabă rea că ridici problema asta, mai ales în spațiul românesc, însă felul cum pui problemă aduce destul de mult cu ”slut-shaming”. Nu efectiv sexualitatea și sexualizarea este problema.
Apoi, Image nu încearcă efectiv nimic. Politica editorială a Image este oarecum unică pe piața mainstream nord-americană fiindcă ei nu au efectiv una în privința conținutului benzilor. Orice direcții artistice ar avea compania sunt trasate informal.